Menu

De 4 trends rond kwaliteitszorg op school

Werken aan kwaliteit op school wordt alsmaar belangrijker. Wat ooit een aandachtspunt was op macroniveau werd de laatste decennia ook een aandachtspunt op microniveau: kwaliteit ontwikkelen op school én in de klas.

01-07-2021 -

Kwaliteitszorg op school is in evolutie. We kunnen vier grote trends onderscheiden:

  • Van ad hoc, toevallig en zoals het uitkomt aan kwaliteit werken, naar heel bewust kwaliteitszorg integreren op school op een planmatige en systematische manier. Kwaliteitsdeskundige Philip Crosby opperde dat kwaliteit gratis is, maar dat het geen geschenk is. Het is niet iets wat uit de lucht komt vallen. Er hangen bewuste keuzes en acties aan vast.
  • Van losse, gespreide initiatieven van kwaliteitszorg naar structuur, naar gecoördineerd en integraal werken.
  • Van individueel en projectmatig aan kwaliteit werken naar samen en geïntegreerd. Kwaliteitszorg is vaak een kwestie van cocreatie: samen kwaliteit een gezicht geven en samen kwaliteit ontwikkelen.
  • Kwaliteitszorg manifesteert zich naast het mesoniveau (het beleidsniveau van de school) ook steeds meer op het microniveau: voor elke professional, voor vakgroepen en werkgroepen, ook op de klasvloer.

Werken aan kwaliteit op school toont belangrijke kenmerken van kwaliteitszorg en nodigt de lezer uit om de vertaalslag naar de eigen school te maken. Uiteindelijk is de toepassing in de praktijk het allerbelangrijkste.

Scholen die een stevig kwaliteitsbeleid willen opzetten, vinden in het boek heel wat inspiratie. Scholen die al een uitgewerkte of uitgebreide kwaliteitszorgaanpak hebben, kunnen dit boek lezen als een spiegel en als een verdere verrijking: welke zaken lopen prima op school en kunnen geborgd worden, voor welke zaken is verbetering of vernieuwing mogelijk? Dit boek gaat over aspecten van kwaliteitszorg, maar niet over een invulling van de term onderwijskwaliteit.

Meer informatie? Check onze publicatie Werken aan kwaliteit op school.

Ook interessant

Onderwijs

Leer Lokaal Verzamelmap

OVSG

Bestel

Onderwijs

Iedereen telt

Luc De Man
Marc Van den Brande

Bestel

Onderwijs, Personeel, Politie & veiligheid

Een job bij de politie | 7de editie (het oude: ik word politie-inspecteur)

Bart De Cocker
Fanny De Maeght
Kevin De Vlieger
Nathalie Adam

Bestel

Onderwijs

De toekomst van het onderwijs aan jonge kinderen

Bestel

Onderwijs

Gemeentelijk onderwijs: verzelfstandigen en samenwerken

Jurgen Bal

Bestel

Onderwijs

Zeg het maar

Vera Van de Velde

Bestel