Menu

Leerlingen vandaag

Anders dan vroeger?

door Luc De Man, Willy Steensels

Prijs
39,-
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Abonnement op de reeks

Dit boek maakt deel uit van onze reeks Beleid voeren in het onderwijs. Abonnees op deze reeks ontvangen drie pockets per jaar aan voordeeltarief van 30 euro per pocket. Het abonnement is jaarlijks opzegbaar.

In de reeks diepen we actuele thema’s uit die raakvlakken hebben met zowel onderwijsbeleid als school- en klaspraktijk. Voor leerkrachten, directeurs, schoolbestuurders, lerarenopleiders, beleidsverantwoordelijken en iedereen die zich betrokken voelt bij hedendaagse ontwikkelingen in het onderwijs. Gastauteurs leveren kwaliteitsvolle bijdragen op basis van hun expertise en ervaring, de coördinatie is in handen van een divers samengestelde redactieraad.

Dit themanummer besteedt aandacht aan evoluties in de eigenheid van lerende jongeren. Niets te vroeg allicht. Want de unieke relatie tussen de leerling en de leerkracht komt onder druk te staan. Er zijn de toenemende leermogelijkheden buiten het georganiseerd leren in schoolverband, de impact van de sociale media en de toenemende diversiteit die scholen in de richting van leren op maat duwt. Die gewijzigde relatie vraagt onder meer onderbouwd inzicht over het zich ontwikkelend brein, nieuw leiderschap én kennis over wat motiverend werkt bij jongeren vandaag.

  • Kennen en beantwoorden scholen in de dagelijkse praktijk de verzuchtingen van hun leerlingen?
  • Houden beleidsmakers op macro- en mesoniveau hiermee rekening? Of halen aandacht voor schoolstructuren en lerarenverzuchtingen de bovenhand in beleidskeuzes?
  • Hoe anders zijn leerlingen dan vroeger? Hoe beleven zij de maatschappelijke context? Hoe ervaren jongeren de bedreigingen en uitdagingen waarvoor ze zich geplaatst zien?
  • Zijn ze mondiger in het uiten van hun angsten en dromen?

Om met meer achtergrondinformatie de uitgangsvraag te beantwoorden of jongeren vandaag anders zijn dan vroeger, belicht dit themanummer enkele deelaspecten van deze vraag. 

Lees hier de inhoudstafel.

Over de auteur(s)

LDM

Luc De Man

Luc De Man heeft een onderwijsloopbaan als leraar, schoolleider, inspecteur en hoofd van de Pedagogische begeleidingsdienst van het GO! Tot januari 2018 was hij voorzitter van de Raad SO bij de VLOR. Als onafhankelijk onderwijsexpert is hij hoofdredacteur van het onderwijskundig tijdschrift 'Beleid voeren in onderwijs' en redactielid bij 'Impuls' (Acco).   

Meer info
WS

Willy Steensels

Willy Steensels is voormalig pedagogisch adviseur bij GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Luc De Man, Willy Steensels
ISBN (print): 9782509035462
Verschijningsdatum: 2019-09-15
Type Digitaal Vastbladig boek

Ook interessant

Onderwijs

Van planlast naar planlust

Marc Van den Brande
Els Gallin

Bestel

Onderwijs

Wij weten van praten

Geertrui De Ruytter
Ann Martin

Bestel

Onderwijs

Architectuur maakt school

Luc De Man
Marianne Coopman

Bestel

Onderwijs

Vlaamse toetsen

Luc De Man
Kris Denys

Bestel

Onderwijs

Meer weten over (effectief) leren

Marc Van den Brande
Wouter Smets

Bestel

Onderwijs

Tucht voor onderwijspersoneel in stedelijk en gemeentelijk onderwijs

Hildegard Schmidt

Bestel